“Promatrajte kako vaš um osuđuje. Osude dolaze dijelom iz vašeg osobnog straha. Prosuđujete druge ljude jer niste opušteni u svom vlastitom bivanju. Osuđivanjem vi zapravo procjenjujete kako stojite u odnosu s drugim ljudima.

Um koji osuđuje je jako dualističan. On razdvaja, a odvojenost zatvara vaše srce. Ako zatvorite svoje srce prema nekom, vi cementirate svoju patnju, ali i njihovu! Odustajanje od prosudbi znači naučiti cijeniti svoje životne poteškoće, kao i njihove – otvorena srca, umjesto kroz osuđivanje. Tada možete dozvoliti sebi i drugima da samo budete, bez razdvojenosti.

Jedina predstava koja se tu događa je igra Bivanja koja u sebi ima oboje – i uspone i padove. Svaki put kada nešto odgurnete po strani, ono ostane tamo. Ta gomila s vremenom naraste ogromna. Vaši padovi tada postanu zanimljiviji nego vaši usponi jer vam oni pokazuju ono što nemate, na čemu trebate raditi.

Samo recite: Hvala ti na lekciji! Nema potrebe osuđivati druga bića. Ono što je potrebno jest rad na sebi.

Kada vas netko isprovocira na ljutnju, jedini razlog vašeg bijesa je u tome što se držite za svoje mišljenje kakav bi netko trebao biti. Vi ste u negiranju stvari kakve jesu. Tada ćete uvidjeti da su očekivanja vašeg uma ta koja vam život pretvaraju u pakao! Kada postanete frustrirani (jer nešto nije onako kako ste zamislili), promotrite i misli koje su tomu prethodile – ne samo konkretnu stvar koja vas je izbacila iz takta. Uvidjet ćete da je veliki dio emocionalne patnje stvoren po modelu kojeg ste sami stvorili u projekcijama kakav bi trebao biti univerzum, kao i zbog vaše nesposobnosti da dopustite univerzumu da bude takav kakav jest.”

Ram Dass

PREUZMITE SVOJU BESPLATNU KNJIGU!
Uživajte u predivnoj knjizi 'Crtice o Ljubavi i... Ho'oponoponu'!
Ispunite podatke u poljima i knjiga je vaša! Cijenim vašu privatnost i podaci se neće ni u kom slučaju dijeliti dalje, a spamanje ne dolazi u obzir! Vaše podatke tretirat ću u skladu s mojim Pravilima zaštite privatnosti, koje možete pročitati ovdje: https://nenadljubic.com/pravila-zastite-privatnosti/
Powered by Optin Forms

Leave a Reply

Ako želite pratiti nove objave, molim upišite svoju adresu e-pošte i kliknite u kućicu "Notify me of new posts by email". Vaša adresa neće biti objavljena.

Svi podaci koje ostavljate na ovoj WEB stranici podložni su našim Pravilima zaštite privatnosti. Vaše ime i adresa e-pošte koristit će se isključivo u svrhu ako ste se pretplatili na sadržaj ove WEB stranice. Podaci će se strogo čuvati i neće se dijeliti s trećim stranama, osobama ili tvrtkama. U svakom trenutku možete zatražiti ukidanje pretplate te brisanje svih vaših podataka iz naše datoteke. Za sva pitanja i zahtjeve obratite se na ljubavuknjizi@yahoo.com.