Je li moguće svjesno otpustiti? Ono, dođe vam iritantna osoba i počne vas gnjaviti, a vi mu kažete iš, iš, otpuštam te, odlazi . Pa vrlo rijetko će se dogoditi da ona odmah ode, tek tako, bez objašnjenja.

Zašto je tomu tako?

Problem je što se mi želimo riješiti osobe, a u stvari, sjećanja su ta kojih se trebamo riješiti. Možda ta osoba i njena iritantnost nije nešto što mi moramo baš sad očistiti, oni su samo podsjetnik na nešto od tko zna kad u povijesti sjećanja. Dakle, ono što se sad pojavilo vrlo često nema veze s tom situacijom ili osobom, nego s nečim od prije. Stoga, kad ja mahnito hopsam dok je osoba tu i nervira me, ja zapravo čistim nešto sasvim drugo, a osoba i njezina agresija me podsjećaju i potiču (jer želim to promijeniti) na to.

Otpuštanje je apstraktno, dok je manifestacija sjećanja i podataka konkretna, ona je itekako osjetna i vrlo evidentna. To nas zbunjuje. Kad imamo dramu u svom životu, koja ponekad zna jako zaboljeti, nemamo sumnje da je to problem. Ipak, ono što ju je stvaralo nije imalo takav tok, dapače, možda je početak tog procesa bio ugodan i sretan događaj. Sjetimo se samo radosti s vjenčanja ili sreće kad smo se zaposlili, a sada je pakao! Partner nas maltretira, kolega nas vrijeđa, a o šefu da i ne govorim.

Um ne zna kako su se dogodile te situacije. Ne zna kako je moguća takva agresija nakon početne simpatije i zaljubljenosti. Ali itekako zna živjeti te uloge, identificirati se s njima i nastavljati s pričama o patnji. Sad bi on otpustio ono što on misli da je uzrok, a to je kolega, šef, muž/žena, rođak.

Zato ne možemo svjesno otpustiti. Na primjer, kad uzmemo čašu u ruke i pustimo je da padne, to je za um otpuštanje. Što je ovdje kod našeg problema sad čaša? Naše vjenčanje? Život s partnerom? Zaposlenje? Što da otpustim?

“Iš, iš, gubi se iz mog života”, kaže um. A ipak, nitko ne odlazi, svi ostaje gdje jesu. Ni mi ne mrdamo, također!

Otpuštanje je zapravo trik! Kao što je trik kad mađioničar izvuče zeca iz šešira. On oduzme našu pažnju s nekom gestom dok se istovremeno priprema da izvuče zekonju iz nekog drugog prostora. To je to: Hvala ti nam ukrade pažnju, a za to vrijeme sjećanja samo prođu kroz nas i odu tamo gdje trebaju. Zato se moramo prepustiti tim Hvala ti, Volim te. Dok prakticiramo čišćenje, sva pažnja treba biti na njih, a ne na percepciju problema. Kad je naša pažnja zatočena u strah, odbojnost ili netrpeljivost mi više nemamo snage čistiti. Ono nam postaje slabašno, siromašno, tek šuškanje lišća na olujnoj buri koja dolazi od šefa. Normalno je da nećemo imati povjerenje u takvo nešto sićušno, dok salve mržnje, psovki i uvreda poput tornada navaljuju na nas!

Trik je u krađi, moramo biti lopovi! Umu treba ukrasti zasljepljenost onim što se događa, a preokupirati ga s nečim drugim. Dok hopsamo, koncentrirajmo se na te riječi, a promatrajmo šefa. Onda će se taj zec čudesno pojaviti od niotkuda jer smo ga osvijestili očuvanjem energije, kad smo propustili vatromet kroz sebe.

Mi možemo prakticirati svoj fokus na Volim te, Hvala ti dok je mir. Iskoristimo zatišja u svakodnevnici i meditirajmo na te riječi. Promatrajmo ih u sebi. Kako izgledaju, kako zvuče? Gdje odjekuje to kad kažem Volim te? Osjećam li ga u svom tijelu, na koži, svojim udovima, mišićima. Meditacija na Hvala ti će nam pomoći da se pridržavamo za energiju tih riječi dok je oluja. To je poput ograde na skliskim stepenicama (povjerenje).

I to je zapravo jedina svjesnost koja može biti za vrijeme čišćenja. Naš odnos s Volim te, Hvala ti je partnerski, to je privremena suradnja između odlučnosti da ću čistiti i povjerenja. A tu negdje između to dvoje vreba inspiracija i rješenje našeg problema. S vremenom će se sve to rastočiti u svjesno življenje, preuzetu odgovornost i stvarnu unutarnju sreću.

To je otpuštanje.

PREUZMITE SVOJU BESPLATNU KNJIGU!
Uživajte u predivnoj knjizi 'Crtice o Ljubavi i... Ho'oponoponu'!
Ispunite podatke u poljima i knjiga je vaša! Cijenim vašu privatnost i podaci se neće ni u kom slučaju dijeliti dalje, a spamanje ne dolazi u obzir! Vaše podatke tretirat ću u skladu s mojim Pravilima zaštite privatnosti, koje možete pročitati ovdje: https://nenadljubic.com/pravila-zastite-privatnosti/
Powered by Optin Forms

Leave a Reply

Ako želite pratiti nove objave, molim upišite svoju adresu e-pošte i kliknite u kućicu "Notify me of new posts by email". Vaša adresa neće biti objavljena.

Svi podaci koje ostavljate na ovoj WEB stranici podložni su našim Pravilima zaštite privatnosti. Vaše ime i adresa e-pošte koristit će se isključivo u svrhu ako ste se pretplatili na sadržaj ove WEB stranice. Podaci će se strogo čuvati i neće se dijeliti s trećim stranama, osobama ili tvrtkama. U svakom trenutku možete zatražiti ukidanje pretplate te brisanje svih vaših podataka iz naše datoteke. Za sva pitanja i zahtjeve obratite se na ljubavuknjizi@yahoo.com.