“Zapamtite, trauma nije nešto što vam se zaista dogodilo, nego radije način na koji se vi sjećate onog što vam se dogodilo, priče koje žive u vama.
Na primjer, imao sam jednu svoju studenticu koja je patila od depresije i patološkog straha da će biti napuštena. Išla je na regresiju i tamo otkrila da su je jednom roditelji napustili kad je imala 18 mjeseci. U međuvremenu, otac je umro, a majka završila u staračkom domu. Nakon te regresije suočila je majku s tim i pitala je: “Kako ste to mogli učiniti?”

Majka joj je rekla da je ona bila vrlo zahtjevno dijete i oboje su bili vrlo umorni od poslova u firmama, kućnim obavezama, i htjeli su otići na odmor tjedan dana. Prepustili su njenoj majci da se brine o njoj za to vrijeme. “Baka je brinula o tebi vrlo brižno, hranila te, čistila, spavala s tobom, vodila u šetnje, igrala se po cijeli dan, ali ti si neprestano plakala za nama.”

Um ove osamnaestomjesečne bebe je vidio i interpretirao njenu mamu i tatu kako je ostavljaju s namjerom da se više nikada ne vrate, dok im je u stvarnosti trebalo samo malo odmora. Dakle, trauma nije ono što nam se zaista dogodilo, nego ono čega se mi sjećamo, način na koji percipiramo i interpretiramo taj događaj iz sjećanja, i koji živi i neovisno raste u nama kao takvo.”

Alberto Villoldo

PREUZMITE SVOJU BESPLATNU KNJIGU!
Uživajte u predivnoj knjizi 'Crtice o Ljubavi i... Ho'oponoponu'!
Ispunite podatke u poljima i knjiga je vaša! Cijenim vašu privatnost i podaci se neće ni u kom slučaju dijeliti dalje, a spamanje ne dolazi u obzir! Vaše podatke tretirat ću u skladu s mojim Pravilima zaštite privatnosti, koje možete pročitati ovdje: https://nenadljubic.com/pravila-zastite-privatnosti/
Powered by Optin Forms

One thought on “Što je trauma?

Leave a Reply

Ako želite pratiti nove objave, molim upišite svoju adresu e-pošte i kliknite u kućicu "Notify me of new posts by email". Vaša adresa neće biti objavljena.

Svi podaci koje ostavljate na ovoj WEB stranici podložni su našim Pravilima zaštite privatnosti. Vaše ime i adresa e-pošte koristit će se isključivo u svrhu ako ste se pretplatili na sadržaj ove WEB stranice. Podaci će se strogo čuvati i neće se dijeliti s trećim stranama, osobama ili tvrtkama. U svakom trenutku možete zatražiti ukidanje pretplate te brisanje svih vaših podataka iz naše datoteke. Za sva pitanja i zahtjeve obratite se na ljubavuknjizi@yahoo.com.